Praktijk Aleida
Kalmeer uw gedachten genees uw lichaam  

HSP 

Hooggevoelige-sensitieve mensen hebben een zeer gevoelig  zenuwstelsel. Deze mensen zijn in staat om prikkels, energie en informatie op te vangen in hun systeem waar anderen dit 

vaak niet op kunnen voelen. De zintuigen van een hooggevoelig mens zijn enorm sterk ontwikkeld. Het heeft niks met intelligentie of slimheid te maken.

Het is zo dat intelligentie het vermogen is van de linker hersenhelft. Gevoeligheid is een eigenschap van de rechter hersenhelft. Personen die zeer intelligent zijn worden hoogbegaafd genoemd. Iemand die hooggevoelig is noemen we High Sensitive Person ( HSP ).

Ieder moment van de dag doet de mens indrukken op via de zintuigen denk hierbij aan ruiken, voelen, proeven, horen en zien. De HSP mens doet dit intenser dan gemiddeld.  


Een hooggevoelig mens heeft een erg brede interesse en pikt datgene wat een goed gevoel geeft snel op. Hooggevoelig volwassenen en kinderen zijn zeer zorgzaam en willen altijd meedenken en helpen. Ze kunnen traag overkomen net al moeten ze even op gang komen. Dit komt omdat ze alles wat ze doen en denken overdenken. Daarom benoemen ze ook vaak het is zo druk in mijn hoofd. Hooggevoeligheid is vaak voor de omgeving niet te begrijpen en ongrijpbaar. Dit komt omdat ons is geleerd dat je je best moet doen en je verstand moet gebruiken en daardoor het gevoel niet aan bod komt. Een hooggevoelig kind of baby went langzaam aan nieuwe uitdagingen en patronen. Het kan angstig reageren op harde geluiden, harde of boze 

stemmen. Ze worden vaak als niet sociaal gezien. Hooggevoelige mensen zijn creatief en erg bewust van de omgeving. Met teveel prikkels en indrukken kan de hooggevoelig mens of kind vaak niet goed omgaan.  


HSP en ADHD lijkt dat op elkaar er zijn wel overeenkomsten maar ook verschillen. Het belangrijkste verschil is dat een gevoelig kind zich goed kan concentreren in een omgeving waar weinig prikkels zijn. Een ADHD kind kan zich vaak in een rustige omgeving nog steeds onrustig en ongeconcentreerd voelen. Wetenschappelijk is vast komen te staan dat de doorbloeding van de hersenhelften verschillend is. Bij een ADHD kind is de linkerhersenhelft meer doorbloed dan bij een hooggevoelig kind waar de rechterhersenhelft beter doorbloed is. 


Hoe herken je een HSP-er

Een HSP-er kijkt graag eerst de kat uit de boom in gezelschap. Ze voelen de sfeer even aan en verbinden de indrukken van de ander en kunnen dan ongelofelijk passend met een opmerking komen. Als de HSP mens overprikkeld is kunnen ze zich terugtrekken en komen dan juist bij de ander over als niet aanwezig zijn. Een HSP mens kan haarfijn aanvoelen en waarnemen maar kunnen ook moe worden van teveel voelen en waarnemen. Natuur en muziek zijn voor de HSP mens een grote verbinding, vooral in combinatie als ze zich even terugtrekken om weer op te laden.   

Een HSP mens functioneert het beste is zijn of haar eigen tempo en hebben het nodig om tijd alleen door te brengen. 


 E-mailen
Bellen
Map
Info