Praktijk Aleida 0
0
00
Burnout

Hoe onze bijnieren ervoor kunnen zorgen dat er een burnout ontstaat. Bent u moe en futloos ook als u goed geslapen hebt? Maak dan een afspraak bij Praktijk Aleida te Leeuwarden voor een voetreflex massage om lichaam en geest weer in balans te brengen zodat uw burnout klachten worden aangepakt.

Heb je moeite om ’s morgens uit bed te komen, voel je je futloos en blijf je moe, ook als je veel slaapt? Dan is de kans groot dat niet alleen jij, maar ook je bijnieren uitgeput zijn. Er zijn veel mensen die leiden aan bijnieruitputting zonder dat ze dit weten. Veel van de symptomen worden geaccepteerd omdat wordt gedacht dat het er nou eenmaal bij hoort. Maar als je bijnieren uitgeput zijn is er wel degelijk iets aan de hand in je lichaam. En als je dat weet kan je daar iets aan doen door je voedingspatroon aan te passen met deze 5 dieet adviezen.

De bijnieren hebben de belangrijke functie om stress-hormonen te produceren en te managen zodat je lichaam beter met stress om kan gaan. Cortisol is dé stressbestrijder van ons lichaam – het wordt voortdurend aangemaakt, met pieken en dalen. Het cortisolgehalte in ons bloed is ’s ochtends het hoogst, neemt in de loop van de dag af en wordt ’s nachts weer opgebouwd. Bij een normale gezondheid blijven we het gedurende ons hele leven aanmaken. De hoeveelheid daalt met de leeftijd slechts minimaal. Als de bijnieren ontsporen, ontstaan er echter problemen.

Wanneer de bijnieren door ernstige of langdurige stress continu cortisol produceren raken de bijnieren uitgeput en gaan steeds minder cortisol produceren. In het ernstigste geval zelfs bijna nul. De normale stressreactie wordt dan onmogelijk gemaakt ’s ochtends is er dan geen cortisolpiek, waardoor je moe wakker wordt. Gedurende de dag bouwt zich echter wel een cortisolpiek op door alle ervaren stress van de hele dag. Je bent ’s avonds alert of zelfs hyper. Je komt moeilijk in slaap en ’s nachts word je een paar keer wakker. Je raakt uitgeput (en je bijnier is het al). Met als gevolg: Je voelt je de hele dag (dood)moe, hebt geen energie en begint depressieve klachten te ontwikkelen.

 Praktijk Aleida    geneesuwlichaam@gmail.com